04.10.2022

Zašto angažirati stručnjaka prilikom prodaje nekretnine?

Zašto angažirati stručnjaka prilikom prodaje nekretnine?

Jedan od glavnih ciljeva svakoga tko želi prodati svoju nekretninu jest ostvariti što veću cijenu, što je sasvim prirodno. Zbog toga se prodavatelji, s ciljem uštede, često odlučuju za samostalnu prodaju svojih nekretnina. Dostupnost raznih oglasnika i portala pomoću kojih je lako doći do širokog spektra kupaca stvara dojam da je prodaja nekretnine sasvim jednostavan postupak u kojem je većini pomoć stručnjaka suvišna. Ipak, ako niste ekspert za prodaju nekretnina, najbolje je, i dugoročno najisplativije, angažirati onoga tko jest. U ovom kratkom pregledu želimo vam prikazati zašto je to doista tako. Pa krenimo redom.

Sigurnost i “uredni papiri”

Često možemo čuti kako su za nekretnine, osim lokacije, najbitniji “uredni papiri”. Iako vaša nekretnina možda ima svu potrebnu dokumentaciju, ako niste pravni stručnjak, vrlo je vjerojatno da ne baratate svim pojmovima, pravnim aktima i zahtjevima za prodaju nekretnina. Kako biste produbili svoje znanje u tom području, potrebno je uložiti vremena i truda, a i dalje postoji mogućnost da vam nešto promakne. Osim toga, kupci se često osjećaju sigurnije pri poslovanju s provjerenom agencijom nego pri poslovanju s pojedincima koji samostalno prodaju nekretninu. Isto bi trebalo vrijediti i za prodavatelje. Zašto je to tako?

U slučaju poslovanja s agencijom za nekretnine, upravo se agencija brine da su sve strane koje sudjeluju u pregovaranju i eventualnoj kupnji pravno zaštićene. Agenti za nekretnine i sami su upućeni u zakonske zahtjeve, ali vrlo je važno i to što surađuju s pravnicima koji paze na to da se cijeli postupak odvija u skladu sa zakonom te da i prodavatelj i kupac budu pravno zaštićeni. Stoga bi i vama kao prodavatelju najsigurnija opcija bila potraga za kupcima uz pomoć profesionalne agencije za nekretnine.


Određivanje cijene

Danas gotovo svim informacijama možemo pristupiti vrlo lako i jednostavno. Isto vrijedi i za informacije vezane za tržište nekretninama: nikad nije bilo lakše pretražiti cijene nekretnina prema kojima biste mogli odrediti za koju cijenu želite prodati svoju nekretninu. Ipak, ta lakoća može biti varljiva. Često informacije do kojih možemo doći nisu pouzdane.

Ako pregledate cijene nekretnina u oglasniku ili se u susjedstvu raspitate o cijenama koje su postigle nekretnine slične vašoj, možda će vas ti podaci odvesti na krivi put. Izuzetno je bitno na samom početku odrediti dobru cijenu kako nekretnina ne bi predugo ostala na tržištu, ali i kako se ne bi prodala po preniskoj cijeni.


U određivanju realne tržišne cijene najbolje vam ipak mogu pomoći stručnjaci. Agenti za nekretnine objektivni su sudionici procesa koji imaju pristup stvarnim podacima o tome kolike su cijene, te kad su i za kakve nekretnine postignute na vašoj lokaciji, a te im informacije pomažu da formiraju realnu tržišnu cijenu koja će biti najpogodnija za vas. Angažiranjem stručnjaka spriječit ćete gubitak koji biste inače mogli doživjeti ako sami određujete cijenu.

Poznavanje tržišta

Osim podataka o cijenama nekretnina, u medijima vrlo lako možemo čuti vijesti o trendovima na tržištu nekretnina. Gotovo svakodnevno možemo pročitati mišljenja stručnjaka o utjecaju potresa, inflacije ili geopolitičkih događaja na stanje na tržištu nekretnina te vidjeti statističke podatke o indeksu rasta cijena nekretnina i slično.

Ipak, tu globalnu sliku s mnoštvom podataka može biti teško primijeniti na vlastitu nekretninu jer je potrebno u obzir uzeti i neke druge faktore koji utječu na pojedinačne nekretnine. Agencija za prodaju nekretnina zapošljava stručnjake koji vam svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći da sve informacije koje su dostupne na ispravan način primijenite na svoju nekretninu. Njihovo poznavanje tržišta omogućuje im da realno i objektivno procijene kako se trendovi na tržištu nekretnina odražavaju na vašu nekretninu.


Pregovaranje

Uspješno pregovaranje ključni je dio svakog postupka prodaje nekretnine, budući da se prodavatelj i kupac nalaze na suprotnim stranama istoga cilja: prodavatelj želi što veću dobit, a kupac želi što manju cijenu. Pritom je vrlo čest stav da će svaki od njih sam najbolje zastupati svoje interese. Kao što kaže stara narodna mudrost: “Uzdaj se u se i u svoje kljuse”. U slučaju prodaje nekretnine, ne bismo se složili s ovom slikovitom poslovicom.

Pregovaranje je vještina koju agenti nekretninama svakodnevno usavršavaju. Njihov je posao usuglasiti suprotne želje dviju strana i doći do rješenja koje će zadovoljiti sve sudionike. S obzirom na to da nisu emocionalno vezani za postupak, lakše će doći do nekih kompromisa i za svoje klijente ostvariti najbolje rješenje. U nekim je situacijama sudjelovanje objektivnog profesionalca najbolja garancija da će kupoprodajni postupak biti ostvaren na zadovoljstvo svih sudionika upravo zato što profesionalac može i mora sagledavati situaciju realno i jasno te osmisliti najbolje rješenje na temelju realne procjene.

Osim toga, ponekad dobra ponuda može propasti ako se kupac ne svidi prodavatelju na osobnoj razini. Primjerice, ako je potencijalni kupac kasnio na dogovoreno razgledavanje nekretnine te vam na taj način poremetio dan, može vam ostvariti dojam nepouzdane osobe s kojom ne želite ulaziti u dogovor. Ako angažirate agenta za nekretnine, imat ćete minimalan kontakt s potencijalnim kupcima, što će vam svakako uštedjeti vrijeme i olakšati postupak te spriječiti gubitak dobrih dogovora uslijed situacija sličnih navedenoj.

Pristup potencijalnim kupcima

Kad sami prodaju nekretnine, prodavatelji obično postave oglas na nekoliko dostupnih oglasnika i čekaju da im se kupci jave. Iako to može uroditi plodom, postoji mogućnost da će takav prodavatelj dugo čekati ponudu koja mu je prihvatljiva. S druge strane, ako se kao prodavatelj obratite agenciji za nekretnine, postoji mogućnost da ćete nekretninu prodati, a da ona nikad nije bila bilo gdje oglašena. Kako je to moguće?

Agencija za nekretnine posrednik je između prodavatelja i kupaca i kao takva ima izravan pristup potencijalnim kupcima vaše nekretnine. Čim angažirate agenciju, stručnjaci za nekretnine odmah među svojim kupcima mogu pronaći nekoga tko traži upravo vašu nekretninu. Na takav način sam postupak prodaje uvelike se skraćuje, čime štedite i vrijeme i novac.

Ako ne pronađe odmah potencijalnog kupca, stručnjak za prodaju nekretnine zna točno koje osobine vaše nekretnine zanimaju kojeg kupca. Drugim riječima, agent za nekretnine pravilno će i vješto prezentirati vašu nekretninu na način da potencijalni kupci prepoznaju sve osobine te nekretnine koje odgovaraju njihovim zahtjevima. Dobra prezentacija ono je zbog čega će se pravi kupac odlučiti na kupnju baš vaše nekretnine.

Iako se čini jednostavno, prodati nekretninu nije mala stvar. Brojni su faktori koji utječu na profitabilnu prodaju, a kojih prodavatelji možda nisu svjesni. Zato su tu stručnjaci, koji će svojim znanjem, poznavanjem tržišta i pristupom informacijama učiniti sve da ostvarite što bolji dogovor u skladu s realističnim stanjem na tržištu. Agencija za prodaju nekretnina Molo Longo nudi vam usluge stručnog i profesionalnog osoblja s dugogodišnjim iskustvom na tržištu nekretnina uz čiju ćete pomoć sigurno, jednostavno i profitabilno ostvariti prodaju svoje nekretnine.