30.06.2023

Želite stan pretvoriti u prostor za Airbnb najam? Evo nekoliko stvari koje morate znati

Želite stan pretvoriti u prostor za Airbnb najam? Evo nekoliko stvari koje morate znati

Ako ste nedavno naslijedili stan ili kupujete novu kuću pa vam ostaje nekretnina viška, vjerojatno ste razmišljali i o njezinom iznajmljivanju. U posljednje vrijeme, osim klasičnog dugoročnog najma, sve popularniji postaje i onaj kratkoročni preko Airbnb-a. U nastavku vam donosimo sve najbitnije savjete ako stan želite pretvoriti u prostor za Airbnb najam.

1.  Što je zapravo Airbnb i je li uloga hosta (domaćina) idealna za vas?
Airbnb je kompanija koja postoji već više od deset godina. Danas ovu platformu ljudi diljem svijeta koriste za traženje i iznajmljivanje smještaja. Svaki stan ili kuća ima verificiranog domaćina kojem gosti ostavljaju recenzije radi što bolje transparentnosti. Samim time, domaćin se mora iznimno truditi, kako oko smještaja, tako i oko pristupa gostima čije zadovoljstvo direktno utječe na njegovo poslovanje. Ako niste sigurni da imate dovoljno vremena posvetiti se ovakvom angažmanu, možda biste trebali razmisliti o drugim vrstama i načinima najma vaše nekretnine. Molo Longo grupacija u svojem portfelju nudi i usluge upravljanja nekretninama, tako da, ako smatrate da nemate vremena baviti se najmom, a želite iznajmljivati svoju nekretninu, tim Molo Longo Apartments vam je na raspolaganju.
Ako vam pak vrijeme i angažman ne predstavljaju problem, pretvaranje vaše nekretnine u prostor za Airbnb najam, mogla bi biti odlična investicija. Savjetujemo vam da prije toga provjerite potražnju za najmom u vašem gradu ili mjestu. Naravno, bez zainteresiranih gostiju kao nužnog preduvjeta, nećete moći postići ni željenu zaradu.

2. Kako postati host?
Host ili domaćin zapravo je iznajmljivač i osoba s kojom je gost u kontaktu. Imajte na umu da ćete se morati maksimalno potruditi biti što ažurniji u odgovaranju na upite, kao i biti što srdačniji u komunikaciji s gostima. Host može postati svatko i to potpuno besplatno. Iako je kreiranje oglasa besplatno, naknada koju Airbnb naplaćuje za svoje posredničke usluge je 3 %. Pozitivna stvar je da se ovaj dio naplaćuje tek nakon rezervacije. Ako naiđete na poteškoće prilikom kreiranja oglasa, uvijek se možete obratiti i Airbnb centru za pomoć.

3. Procijenite vašu nekretninu i imajte na umu potrebno renoviranje
Prije nego se odlučite kreirati račun na Airbnb-u, detaljno procijenite vašu nekretninu. Pri tome su najbitniji elementi koje morate imati na umu sadašnje stanje nekretnine te obnova i adaptacija prostora. Budite svjesni da ćete najveću svotu novca morati izdvojiti na renoviranje podova i zidova. Kada završite s ovim dijelom, možete krenuti razmišljati i o ništa manje važnoj stavci- dekoriranju. Morate znati da je upravo dekoracija faktor koji kod gosta često može presuditi pri odabiru smještaja.

4. Koju grupu gostiju želite privući?
Prije nego se upustite u dekoriranje važno je znati i koga želite privući u vaš apartman. To je veoma bitno jer će uvelike utjecati ne samo na stil uređenja, već i na namještaj. Ako je vaša ciljana skupina mlađa obitelj, potrudite se nabaviti kvalitetan krevetić za dijete, dobro ograditi balkon i ukrasiti zidove dječje sobe. S druge strane, ako imate manji stan u gradu, namijenjen mladom paru, dekorirajte stan u modernom stilu kako biste se izdvojili u moru oglasa. U svakom slučaju bilo bi dobro staviti na papir karakteristike gosta kojeg želite privući te sukladno tome urediti prostor. Prema tome možete pripremiti i male poklone dobrodošlice, brošure s najboljim restoranima i manifestacijama u okolici ili pak kartom s označenim mjestima koje vrijedi posjetiti. Jer današnji gost ne želi samo uredan i lijepo uređen stan, već i pozitivno i zanimljivo iskustvo, a u tome mu može pomoći upravo vaš apartman.

5. Što podrazumijevaju „dodatni sadržaji“ i jesu li nužni?
Osim wi-fi mreže, klimatizacije, ručnika te ostalih nužnih stavki, u svoj prostor za najam možete ukomponirati i dodatne sadržaje. Ako imate u planu postati Superhost, ovo je posebno važno. Pri tome možete baciti oko na postojeće Airbnb apartmane kako biste se inspirirali. Svakako na umu imajte i ciljanu skupinu gostiju koju želite privući. Dodatni sadržaji tako mogu biti stolni nogomet, biljar, bazen ili kuhinjski aparati te pogodnosti koje će boravak gostima učiniti što ugodnijim. Na primjer, nije nužno da apartman ima jacuzzi, ali svakako je plus, nije li tako? Na sličan način misle i vaši budući gosti pa im pokušajte omogućiti što više dodatnih sadržaja u skladu s vašim budžetom.

6. Čistoća,  čistoća, čistoća
Jedna od najčešćih pritužbi gostiju je nedovoljna čistoća stana. To je nešto na što samo vi možete direktno utjecati. Jasno nam je koliko vremena generalke oduzimaju, ali ako želite biti Superhost pripremite se na puno čišćenja. Ako ponekad za to nemate vremena, sugeriramo vam da unajmite uslugu čišćenja. To će svakako koštati puno manje od potencijalne niske ocjene i negativne recenzije.