30.06.2023

Starogradnja ili novogradnja: kako odlučiti?

Starogradnja ili novogradnja: kako odlučiti?

Dilema s kojom se mnogi susreću pri odabiru nekretnine je trebaju li se odlučiti za starogradnju ili novogradnju. Jedan i drugi izbor nose i prednosti i nedostatke. Na vama je da ih odvagnete i u skladu s vašim prioritetima odlučite koji je pravi izbor za vas. A evo i nekoliko ključnih elemenata koji vam mogu pomoći pri odluci.

1.  Cijena
Iako je cijena novogradnje viša ona vam najčešće neće donijeti dodatne troškove. Zato je (ako razmišljate o kupnji starijeg stana) važno na početnu cijenu nadodati i sve troškove za koje znate da bi bili neophodni prije useljenja. Imajte uvijek na umu i dio grada koji vas zanima. Naime, ako u određenom kvartu nedostaje novih stanova, cijene starogradnje neće biti značajno niže od onih koje bi izdvojili za novi stan.

2. Koliko vam je važna lokacija?
Neophodno je da odmah odvagnete koliko vam je bitna lokacija i kvart u kojem želite živjeti. Starija gradnja obično podrazumijeva centar i širi centar, a mnogima je to ključan čimbenik pri kupnji stana. Ovo su ujedno i dijelovi grada prepuni različitih sadržaja te najbolje povezani prometnim vezama s ostalim kvartovima. Ipak, mlađe obitelji i pojedinci, koji nisu fanovi gradske gužve, radije biraju nekretnine na rubnim dijelovima grada. Na vama je da odlučite koliko vam lokacija igra ulogu pri preseljenju.

3. Režije i energetska učinkovitost
Jedna od očitih prednosti novogradnje upravo su niže režije i bolja energetska učinkovitost. Stanovi izgrađeni u posljednjih nekoliko godina pripadaju energetskim razredima A+, A i B, a starogradnja najčešće razredu C. Budući da su nam zime sve duže te nerijetko grijemo i tijekom svibnja, ovo je veoma važna stavka. Ako ne želite dobivati visoke iznose za režije zbog grijanja, možda starogradnja nije idealna za vas. Ipak, ako niste zimogrozni tip i u stanu ne provodite najveći dio dana, ovaj vam element može biti manje važan. Osim toga, starogradnja često ima deblje zidove od novogradnje. Uz dobru toplinsku izolaciju, oni će vam pružati i veći mir jer se nećete morati zamarati bukom s ulice i iz susjednih stanova.

4. Birokracija i papirologija
Bavljenje papirologijom često nam se čini kao najzamršeniji dio sklapanja bilo kakvog ugovora. Naravno, ne mora uvijek biti tako te se je važno najprije informirati o svim koracima i mogućim komplikacijama. One nisu identične kod starogradnje i novogradnje. Kod novogradnje detaljno provjerite sve građevinske dozvole. Ako ste se odlučili za stariji stan kojem se više puta mijenjalo vlasništvo, prikupite i provjerite svu papirologiju i budite sigurni da je sva dokumentacija legalna. Ako zapnete u procesu, slobodno nas kontaktirajte. Naši agenti rado će vam pomoći da što prije bez muke dođete do idealne nekretnine.

5.  Postojanje dodatnih sadržaja
Dodatni sadržaji i razne pogodnosti također se razlikuju kod starogradnje i novogradnje. Kao što smo već naveli, stari stanovi obično se povezuju s centrom. Samim time, biranjem stana u starijoj zgradi neke ulice u jezgri grada bit ćete bliže restoranima, kafićima, trgovinama i ostalim sadržajima. Loše strane su na prvom mjestu nedostatak parkirnog mjesta i dizala u zgradi. Ipak, ako ne posjedujete auto te vam nepostojanje dizala ne stvara značajan problem, kupnja starijeg stana mogla bi biti dobra opcija za vas. Noviji stanovi većinom se grade planski, često i s vlastitim garažama. Nove zgrade gotovo u pravilu imaju i dizalo što je mnogim kupcima nekretnina od ključne važnosti.

6. Adaptacija i životni stil
Vaš životni stil bez sumnje utječe i na to kakav ćete raspored prostorija u budućem stanu poželjeti. Iako se na prvu to može činiti manje bitnom stavkom, uvjeravamo vas da nije tako. Adaptirati možete i starije i novije stanove, ali će to stvoriti dodatne troškove. Ako volite kuhati i želite veliku otvorenu kuhinju s otokom, vjerojatno ćete u starijoj zgradi morati rušiti zidove kako biste došli do idealne kuhinje s blagovaonom. S druge strane, ako imate veću obitelj, vjerojatno vam je najvažnije da stan sadrži nekoliko spavaćih soba manjih dimenzija. Bez obzira na vaše prioritete jedno je sigurno, starogradnja zahtijeva i više adaptacije kako biste prostor prilagodili svojim potrebama. Nasuprot tome, ako se odlučite kupite stan u novogradnji, moći ćete unaprijed utjecati na izgled stana i raspored zidova.