30.07.2023

Etažiranje nekretnine: što podrazumijeva i zašto je važno?

Etažiranje nekretnine: što podrazumijeva i zašto je važno?

Bilo da kupujete ili prodajete stan, sigurno ćete se susresti s pojmom etažiranje.  Vjerujemo da znate značenje pojma etaža ali kako je ova riječ povezana s etažiranjem i da li uopće postoji poveznica između spomenutih pojmova? Odgovore na ova pitanja kao i objašnjenje nužnosti etažiranja nekretnine donosimo vam u nastavku teksta.

Što je zapravo etažiranje?
Etažiranjem se uspostavlja vlasništvo nad katom ili dijelom kuće odnosno stana ako je riječ o zgradi. Osim toga, etažirati je moguće i garaže, poslovne prostore i drugo. Ali o tome ćemo detaljnije pisati nešto kasnije. Glavni cilj etažiranja je legalna uspostava vlasništva te upisivanje u zemljišne knjige.

Zašto je etažiranje potrebno?
Ako zgrada nije etažirana, stanovi u njoj ne mogu se upisati u zemljišne knjige. Samim time, otežano je i dokazati da ste vi pravi i jedini vlasnik nekretnine unutar nekog kompleksa. Ovime ćete naići na mnogostruke probleme ako prodajete stan, ali i ako ga kupujete (a bez da unaprijed provjerite je li etažiran).

Kako možete etažirati nekretninu?
Za etažiranje nekretnine potrebno je angažirati za to ovlaštene stručne osobe. Ovdje spadaju sudski vještaci za graditeljstvo, kao i arhitekti. Oni izrađuju elaborat etažiranja. Elaborat je dokument koji se nakon izrade mora predati na sud čime će se i vaš stan / dio kuće na pravilan i legalan način upisati u zemljišne knjige. Ako je riječ o stanu unutar zgrade, vama kao vlasniku pripasti će i dio zemljišta kao i zajedničkih prostorija (smočnica i slično).

Je li etažiranje nužno i da li je legalno imati stan koji nije etažiran?
Etažiranje je prema zakonu nužno te obavezno za sve stanove i kuće.

Koliko će vas etažiranje koštati?
Ako se plaća iz pričuve, vas osobno neće stajati dodatnih troškova. Međutim, ako to nije slučaj, u prosjeku se naplaćuje od tri do pet eura po kvadratnom metru.

Koji je postupak etažiranja?
Prikupljanje dokumentacije i usporedba s realnim stanjem objekta nužni su ako želite etažirati nekretninu. Za mjerenje prostora bit će potrebno angažirati geodeta. Nakon toga slijedi izrada elaborata za etažiranje te dobivanje međuvlasničkog ugovora o prihvaćanju elaborata.

Koje objekte i prostore možete etažirati?
Iako se najčešće govori o etažiranju stanova i kuća, ovo nisu jedine vrste objekata koje možete etažirati. A evo i popisa ako se pitate za koje je prostore ova mogućnost dostupna:

 • Obiteljske kuće s više stanova
 • Stanove unutar stambenih zgrada
 • Poslovne prostore
 • Garaže i podrume
 • Balkone i terase
 • Parkirna mjesta
 • Vrtove
Od kojih se stavki sastoji elaborat etažiranja?
 • Prikaza vrste i veličine vašeg prostora
 • Prikaza vlasništva
 • Prijedloga razdiobe zajedničkih ali i posebnih dijelova objekta
 • Grafičkog dijela s označenim vlasništvom nekretnine

…i na kraju, najvažnija stavka koja mora biti uključena u elaborat: prijedlog upisa u zemljišne knjige.

Odnosi li se jedna etažna jedinica na samo jednu etažu?
Ne. Jedna etažna jedinica može se odnositi i na dva kata ili prizemlje i kat. Ovaj dio ovisi i o dogovoru između vlasnika nekretnine. Isto tako, kat nekretnine ne označava automatski i broj etaže. Da pojednostavimo, ako živite na sedmom katu zgrade, vaš stan ne mora biti upisan kao E7, odnosno sedma etažna jedinica.

Što ako vaš stan nije etažiran (do sada)?
Ako imate stan koji nije etažiran morate biti svjesni da ga kao takvog nećete moći prodati. Isto vrijedi i obrnuto, ako kupujete stan. Vjerujemo da je ovo dovoljno dobar razlog da se etažiranje nekretnina ne odgađa, već da postane nezaobilazan korak u svijetu kupoprodaje nekretnina.

Je li moguće etažirati sve zgrade?
Nažalost ne. Ako zgrada nije upisana u zemljišnu knjigu, javit će se i problemi s etažiranjem stanova unutar nje. Naravno, i tada postoje načini da uspijete etažirati prostor unutar zgrade ali će to iziskivati više vremena i novčanih sredstava.

Etažiranje nekretnina nužno je za sve koji kupuju ili prodaju nekretninu ali i za one koji su u procesu raspodjele obiteljske imovine. Bez ovog elementa možete se suočiti s nepotrebnim problemima i troškovima koje ste etažiranjem mogli spriječiti. Ako imate dodatna pitanja oko etažiranja ili oko toga kako pronaći pravu osobu koja bi za vas mogla provesti etažiranje, obratite nam se s povjerenjem. Naši agenti rado će vam priskočiti u pomoć.