30.07.2023

Kupujete vikendicu na moru? Evo na što morate obratiti pozornost

Kupujete vikendicu na moru? Evo na što morate obratiti pozornost

Ako niste s mora i nemate nekretninu na obali, vjerojatno ste bezbroj puta pomislili koliko bi vam godišnji bio ležerniji da kupite stan negdje na Jadranu. Ako ste se odlučili na taj korak i kupujete vikendicu na moru, ovaj blog mogao bi vam pomoći u tome. Tako ćete unaprijed doznati na što sve morati obratiti pozornost prije odabira željene nekretnine.

Zašto je potražnja za vikendicama na moru u stalnom porastu?
Jadranska obala je i dalje jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje u Europi. Samim time jasno je da vikendice na moru ne posjeduju samo domaći, već i strani turisti. Najčešće je riječ o nekretninama neposredno uz obalu ili dovoljno blizu nje. Osim radi odmora, stanovi na moru kupuju se i radi investiranja novca. Time trenutni kupci razmišljaju o potencijalnoj budućoj zaradi.

Hoće li vam se isplatiti kupnja vikendice na moru?
Do sada se pokazalo da vrijednost nekretnina na moru - raste. Da, iz godine u godinu cijene su sve više i ako se pitate je li kupovina vikendice dobra investicija, odgovor je da. Ne smijemo zanemariti trenutnu inflaciju, ali i prije nje stanje je bilo slično. Ipak, svaka nekretnina zahtijeva održavanje, popravke i ulaganje. Prije nego potpišete kupoprodajni ugovor budite spremni na to. Naravno, to se posebno odnosi na vlasnike kuća, iako su i ulaganja u manje stanove neophodna.

Sređena dokumentacija
Većina nekretnina na obali ima sređenu dokumentaciju. Međutim, ako se zaljubite u određenu kuću ili stan, detaljno proučite važeću uporabnu dozvolu, zemljišne knjige i vlasničke papire. Za ovaj korak dobro je angažirati agenciju kako bi prijenos vlasništva prošao što brže i uz minimalne muke.

Koliko najdalje od mora vam je dovoljno blizu?
Kao što možete pretpostaviti, cijena kuće i stana na obali u direktnoj je vezi s blizinom mora. Važno je da odvagnete je li vam važnije biti u prvom redu do mora, imati nekoliko minuta šetnje do plaže ili pak nemate problema s kratkom vožnjom automobilom.

Je li vam pogled na more važan?
Nekima je važnije biti u neposrednoj blizini mora dok je drugima dovoljno posjedovati atraktivan stan s pogledom na more. Ako vam je ovaj element neophodan, razmislite o kupnji stana na višem katu ili povišenom terenu. U svakom slučaju, manje ćete platiti kuću ili stan s pogledom na more ako ste nekoliko kilometara udaljeni od prve plaže nego nekretninu na obali, a bez pogleda.

Kuća, stan ili zemljište…pitanje je sad
Jeste li razmislili o tome tražite li isključivo kuću, stan ili vam u obzir dolazi i zemljište na kojem ćete prema svojim željama izgraditi  buduću kuću? Ako još niste odlučili možete nam se obratiti te ćemo zajedno, imajući na umu vaše želje i očekivanja, doći do najboljeg rješenja.

Znate li unaprijed u kojem gradu/regiji želite kupiti vikendicu?
Ako vam je bitno kupiti nekretninu blizu obitelji ili prijatelja izbor vam je donekle sužen. Međutim, ako ste fleksibilniji, razmislite želite li kuću na mirnijem području, stan u centru ili zemljište na osami. Kad se oko ovog elementa usuglasite, lakše ćete se koncentrirati i na odabir potencijalne buduće vikendice.

Koliko ste novca spremni izdvojiti za vikendicu?
Na kraju dolazimo i do najvažnijeg pitanja, vašeg planiranog budžeta. Bitno je da odredite budžet koji ste spremni potrošiti na vaš stan ili kuću na moru. Na umu imajte i sve dodatne troškove koji se tiču renoviranja i adaptacije. Kad zbrojite sve stavke i stavite ih na papir, savjetujemo vam da angažirate agenciju za nekretnine.

Odabir agencije i agenta
Naši agenti svakodnevno se susreću s kupcima, ali i nekretninama na moru. Oni su ti koji znaju sve trikove oko pregovaranja, zanimljivih lokacija i preporuka. Naravno, uz uvažavanje vaših ideja, budžeta i uvjeta. Zato, ako ste se već odlučili kupiti vikendicu na moru, obratite nam se kako bismo zajedno pronašli idealno mjesto za provođenje vaših godišnjih odmora.