30.04.2023

Kratki vodič kroz APN subvencionirane kredite

Kratki vodič kroz APN subvencionirane kredite

Što je APN subvencionirani kredit?
Svi smo do sada čuli za APN kredite kao i za to da se mnogi odlučuju na njih s obzirom na činjenicu da su subvencionirani. Međutim, ako se pitate na što se konkretno odnosi ova vrsta kredita i da li i sami zadovoljavate uvjete za njega, na pravom ste mjestu. Riječ je o demografskoj mjeri za mlade koja postoji od 2017 godine. Ove stambene kredite realiziraju banke, a subvencionira Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Kao posljednji korak, odobrava ih Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (skraćeno APN).

Koje uvjete morate ispuniti za dobivanje APN subvencioniranog kredita?
Morate imati prebivalište na području Republike Hrvatske
Ne smijete biti stariji od 45 godina (prilikom podnošenja zahtjeva)
Vi (ili vaš partner)  u vlasništvu ne smijete imati stan ili kuću u kojoj postoje osnovni uvjeti za život

Koja je namjena i rok otplate APN subvencioniranog kredita?
Namjena APN kredita je samo za kupnju odnosno izgradnju stana ili kuće čija cijena s porezom na dodanu vrijednost po metru kvadratnom nije veća od 1.500,00 eura. Ako je cijena viša, razlika se ne subvencionira. Isto tako, iznos kredita ne smije biti veći od 100.000,00 eura. Bitna informacija je i da rok otplate kredita mora biti isključivo na 15 godina ili duže.

Koliko iznosi subvencija ove vrste kredita?
Subvencije za APN kredite prvenstveno ovise o indeksu razvijenosti područja na kojem ste odlučili izgraditi ili kupiti nekretninu, a iznose od 30 do 51 posto iznosa rate/anuiteta kredita. Pri tome, ako odlučite svoj dom izgraditi u manje razvijenom području dobit ćete veću subvenciju nego ako se odlučite na kupnju stana u razvijenom gradu. U ovu, odnosno VIII. skupinu subvencija spadaju Zagreb, Rijeka, Split, Zadar i Varaždin.

Je li moguće produljiti rok subvencije?
Moguće je, a evo i kako te na koje vremensko razdoblje:
za dvije godine za svako rođeno ili usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita
za jednu godinu za svako maloljetno dijete
za dvije godine ako vi kao podnositelj zahtjeva ili član vaše obitelji ima utvrđen invaliditet  od najmanje 50% tjelesnog oštećenja

Imate li pravo na dva ili više APN kredita?
Prema zakonu o subvencioniranju kredita, nažalost, imate pravo na samo jedan APN subvencionirani kredit. Ipak, to ne znači da se ovaj zakon neće promijeniti.
 
Kada se otvaraju nove prijave za APN subvencionirane kredite?
Obično se otvara jedan natječaj godišnje i to u prvom dijelu godine. U 2023. godini, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama raspisala je javni poziv bankama u veljači, a zahtjeve građana primali su do 20. ožujka. Iako je rijetkost da se objavi više od jednog natječaja godišnje, to nije nemoguće. Dakle, ako niste stigli pripremiti svu dokumentaciju za ovogodišnji (prvi) krug subvencioniranih stambenih kredita, preporučujemo vam da svakako pratite hoće li do kraja 2023. godine APN raspisivati nove natječaje.

Koje banke su ove godine sudjelovale pri odobravanju subvencioniranih kredita?
Ako se odlučite na APN kredit, svoj zahtjev možete podnijeti u jednu ili više banaka te odabrati onu koja vam najviše odgovara. U nastavku vam donosimo koje su banke u prvom krugu 2023. godine sudjelovale pri odobravanju APN subvencioniranih kredita.
Agram banka           
Croatia banka          
Erste banka
HPB 
IKB 
Karlovačka banka   
Nova HR banka       
OTP 
PBZ 
RBA
Samoborska banka
ZABA

Je li se nešto promijenilo uvođenjem eura?
Možda se pitate koje su promjene uvedene uvođenjem eura. Dobra vijest je kako se gotovo ništa nije promijenilo, te je procedura ostala jednaka. Jedina razlika na koju morate računati je to da je promjenjiva kamata definirana uz EURIBOR (kamatnu stopu koja se utvrđuje za valutu euro).

Odobri li se APN kredit većini zainteresiranih građana?
Drago nam je da možemo reći kako se velika većina zahtjeva zaista odobri. Od malog broja zahtjeva koji nisu odobreni, jedan dio otpada i na one koji su u međuvremenu odustali ili raskinuli ugovor.

Dakle, ako ste mlađi od 45 godina te razmišljate o najboljim vrstama kredita za vas i vašu obitelj, svakako imajte na umu i APN subvencionirane kredite. Ako pritom živite u ruralnom dijelu Hrvatske te već imate ili planirate obitelj, ovo bi definitivno mogao biti idealan način da dođete do svoje prve nekretnine.