30.04.2023

Što sve morate znati prije kupnje (ili gradnje) montažne kuće

Što sve morate znati prije kupnje (ili gradnje) montažne kuće

Montažne kuće zadnjih godina postaju sve popularnije, dok one tradicionalno građene polako padaju u drugi plan. I ne, to više nije slučaj samo u Americi i u zapadnoj Europi već i kod nas. Ako se pitate radi čega su montažne kuće u trendu više nego ikad prije, a pritom želite doznati sve najvažnije prednosti i nedostatke kupnje ili izgradnje montažne kuće, svakako pročitajte naš novi blog.

Koja je razlika između montažne i klasične kuće?
Za razliku od tradicionalno građene kuće, koja se u potpunosti gradi na licu mjesta (odnosno vašoj parceli), montažna kuća na teren dolazi već napola dovršena. Da pojasnimo, montažna se kuća slaže na gradilištu, ali od unaprijed definiranih i izgrađenih dijelova. Pri tome je upravo materijal glavna razlika između ove dvije vrste kuća. Montažne su građene najčešće od drva, a tradicionalne od opeke i betona.

Kako izabrati  (idealnu) parcelu za montažnu kuću?
Ako ste među sretnicima koji već imaju parcelu, ovaj bitan korak možete preskočiti. Međutim, ako tek tražite mjesto za svoju novu nekretninu, izbor parcele od iznimne je važnosti i ne treba ga shvaćati olako. Osim same lokacije i blizine grada ili nekih drugih sadržaja koji su vam važni, veoma je bitno provjeriti vodi li se zemljište koje vam se sviđa kao građevinsko. Naravno, uvijek postoji mogućnost prenamjene zemljišta, ali na to morate računati kao veliki dodatni trošak.

Koliko traje montažna kuća..a koliko njezina izgradnja?
Za izgraditi montažnu kuću dovoljan je jedan do dva dana. To se ujedno ističe i kao jedna od najvećih prednosti montažnih kuća. Ipak, uz prethodne pripreme, proces može trajati do otprilike mjesec dana. Uz sve moguće komplikacije na koje je uvijek dobro računati, to je i dalje puno brže od gradnje klasične kuće. Ako vam je bitno što prije useliti u novi dom, montažna kuća je idealno rješenje za vas.
Razlog zbog kojeg mnogi odustaju od ovakve vrste nekretnina njezina je trajnost. Bitno je da prije odluke dobro razmislite je li vam (i koliko) važan ovaj faktor. Želite li svoju kuću ostaviti u nasljeđe generacijama koje dolaze iza vas? Ako je odgovor da, možda je bolje da se odlučite za gradnju tradicionalne kuće. Razlog tome je kratkotrajnost montažnih kuća. Navodi se kako je rok trajanja jedne takve kuće do 150 godina.

Je li montažna kuća jeftinija ili skuplja opcija?
Svakako jeftinija. Iako je za izgradnju montažne kuće potrebno unaprijed ispitati tlo i pregledati parcelu, krajnja cijena montažne kuće ipak je u konačnici niža. Dok ćete za klasično građenu kuću morati izdvojiti u prosjeku 1 100 eura po metru kvadratnom, za montažnu je prosjek 600 eura. Dijelovi ovakve vrste kuće na koje ćete morati izdvojiti najveću svotu su svakako temelj i krov. Ako na nekretninu gledate kao na investiciju za budućnost, možda ova opcija ipak nije idealna za vas. Razlog tome je da iako su montažne kuće otprilike 10 posto jeftinije od klasičnih, njihova vrijednost s vremenom drastično pada. Naravno, to je tako radi njihovog kraćeg roka trajanja.

Koliko su montažne kuće sigurne i kvalitetne?
Sigurnost je jedna od glavnih značajki o kojima razmišljamo prilikom kupnje ili izgradnje nekretnine. To je pogotovo vidljivo posljednjih godina, nakon što smo svjedočili razornim posljedicama potresa u Zagrebu i njegovoj okolici. Dobra vijest je da su montažne kuće veoma sigurne. Štoviše, u Japanu koji je poznat po čestim potresima velikih magnituda, ljudi se sve češće odlučuju na gradnju montažnih kuća i to baš radi njihove sigurnosti. Glavni razlog tome je što su građene od drva, materijala koji je puno otporniji na potres od masivnih konstrukcija. Montažne kuće odlikuju i dobre toplinske te energetske karakteristike kao i ušteda energije. S obzirom na tanke zidove, montažne kuće se brže ugriju, ali isto tako i brže hlade. Ipak, gradnja montažnih kuća ne preporučuje se u veoma hladnim krajevima gdje su temperature često ispod nule.

Na što bi trebali pripaziti prije donošenja odluke o kupnji montažne kuće?
Prije donošenja konačne odluke bitno je provjeriti što je sve uključeno u cijenu montažne kuće za koju ste se odlučili. Dio (nužnih) radova na gradilištu često se ne spominje i ne ulazi u cijenu same kuće. Na taj bi se način lako moglo dogoditi da se odlučite za buduću nekretninu i tek kasnije shvatite kako će ona probiti vaš budžet. Kako bi se osigurali od ovakvih neugodnosti, dobro proučite sve stavke troškova, a uvijek se za pomoć možete obratiti i nama.