31.03.2023

Na kojem katu kupiti stan?

Na kojem katu kupiti stan?

Ako se upuštate u avanturu potrage za stanom, jedno od temeljnih pitanja je na kojem katu kupiti stan. Osim njegove orijentacije, stanja same zgrade te kvarta u kojem tražite nekretninu, veoma je važno ustanoviti na kojem biste katu voljeli živjeti. Samim time, olakšat ćete si potragu i ograničiti se samo na proučavanje stanova koji zadovoljavaju vaše uvjete. U nastavku vam donosimo sve prednosti i mane života na nižim odnosno višim katovima.

(Naj)niži katovi: suteren, prizemlje i prvi kat
Prednosti
Život na najnižim etažama ima mnoge prednosti. Prva je naravno, cijena. Ovakvi su stanovi puno jeftiniji od onih na višim katovima. Samim time možete si priuštiti veću kvadraturu stana, kvart koji želite ili noviju zgradu. Ako zgrada nema lift, puno je lakše doći do samog stana, kao i seliti se ili unositi novi namještaj. Ako vam je bitno imati pristup dvorištu, stan u suterenu, prizemlju ili na prvom katu, također može biti odličan odabir. Dodatan razlog kojeg valja imati na umu je i veća sigurnost prilikom požara ili potresa. U ovakvim situacijama, evakuacija je brža i lakša.

Nedostaci
Stanovi u suterenu i prizemlju često se smatraju najmanje privlačnima, a evo i zašto. Glavni razlozi su veća vlaga i nedostatak prirodnog svjetla. Stanovi u suterenu većinom imaju i manje dimenzije prozora čime je prodor sunčevog svjetla dodatno smanjen. Drugi bitan razlog je buka, od koje je na nižim katovima nemoguće pobjeći. Posljednji razlog je sigurnost. Domovi na razini tla prvi su na meti provalnika. Imajte na umu i da ove prostore više napadaju kukci te gmizavci.
 

  • Kome preporučujemo kupnju stanja na najnižim katovima?
Kupnja stanja na najnižim etažama može biti idealna za starije osobe, osobe s kućnim ljubimcima, ali i one s mlađom djecom. Razlog tome je brži izlaz iz zgrade, ali i blizina dvorišta.

Sredina zgrade
Prednosti
Najveći broj stanova nalazi se upravo u sredini zgrade. Po mišljenju mnogih, ovo je i najbolji odabir za život. Riječ je o stanovima u kojima ne morate brinuti o poplavi, prašini s ulice, velikoj vlazi te nedostatku svjetla. U sredini zgrade više se nećete morati brinuti ni oko pretjerane buke izvana. Prema našem mišljenju, najbolja je prednost ipak njihova toplina. Ako uzmemo u obzir da u većini stanova žive stanari koji griju svoje domove, toplina će automatski dolaziti i do onih koji se nalaze u sredini zgrade. Samim time, dugoročno ćete uštedjeti na grijanju.

Nedostaci
Ako ste tip osobe kojoj je najvažnija blizina dvorišta, brza evakuacija i dolazak do stana bez korištenja lifta, život na katovima pri sredini zgrade možda nije idealan za vas. S druge strane, ako želite panoramski pogled na grad i potpunu odsutnost žamora s ulice, također bi mogli ostati razočarani. Ipak, nedostataka ima manje nego prednosti. Usudili bi se reći da je za najveći broj potencijalnih kupaca, odabir stana u sredini zgrade optimalno rješenje.
  • Kome preporučujemo kupnju stana u sredini zgrade?
Obiteljima sa starijom djecom, parovima, osobama koje žive solo ili studentima koji dijele prostor s cimerima. Ovim odabirom dobiti ćete miran prostor, u kojem se nećete morati brinuti oko vlage, režija i nedostatka prirodnog svijetla.

(Naj)viši katovi i potkrovlje
Prednosti
Život na višim katovima mnogima je najprimamljiviji. Fascinantan pogled na grad i privatnost pri tome su glavni razlozi. Na najvišim katovima neće vas mučiti nedovoljno svjetla, a zimi se nećete morati boriti sa zagrijavanjem prostorija. Na buku s ulica ili susjednih stanova također možete zaboraviti. Jedna od ključnih prednosti je i sigurnost. Točnije, nećete morati brinuti oko provala, jer su one najrjeđe upravo ovdje. Stanove na višim katovima zaobilaze i kukci čime ćete moći živjeti neometanije nego vaši susjedi u prizemlju ili na prvom katu.

Nedostaci
Najveći nedostatak stanova na višim katovima je njihova cijena. Razloga za to ima više, ali jedan od temeljnih je veća potražnja za život na višim katovima. Osim cijene stana, više ćete izdvajati i za rashlađivanje prostora ljeti. To se posebno odnosi na stanove u potkrovlju, u kojima tijekom najtoplijih mjeseci zaista zna biti pakleno. Još jedna mana je pristupačnost ovih stanova. Iako to nije čest slučaj, morate imati na umu mogućnost kvara lifta koji će vam uvelike utjecati na kvalitetu života.
  • Kome preporučujemo kupnju stana na višim katovima?

Svim ljudima kojima je glavna prednost pri odabiru doma prekrasan panoramski pogled na grad te velika količina prirodnog svjetla.
Nakon što smo prošli kroz sve glavne prednosti i nedostatke života na različitim etažama, vjerujemo da ste korak bliže odgovoru na pitanje: na kojem katu kupiti stan? A pri tome vam želimo svu sreću!