31.03.2023

Kupujete kuću? Pripazite na ovih 5 stvari

Kupujete kuću? Pripazite na ovih 5 stvari

Nakon promišljanja i vaganja jeste li više tip za kuću ili stan odluka je pala na kuću. Ali vjerujemo da su vam se u glavi sada javile nove nedoumice i pitanja. Od toga na kojoj lokaciji tražiti kuću do toga kako ćete se snaći u provjeri stanja krovišta ili ispravnosti dokumentacije. Ali ne brinite. U našem novom članku, saželi smo 5 najbitnijih stvari na koje je potrebno pripaziti pri kupnji kuće. I savjeta kako da do novog doma dođete bez imalo muke.

1. Lokacija
Prvo pitanje koje se nameće pri kupnji kuće je njezina lokacija. Odgovor najviše ovisi o tome koje su vaše preference. Želite li biti blizu centra grada ili sanjate o kutku mira na periferiji? Kako god zamišljate budući dom, lokacija je od presudne važnosti. Zato je bitno da se koncentrirate isključivo na traženje nekretnina u kvartu koji vam se sviđa. Kako biste si olakšali proces donošenja odluke za vas smo pripremili nekoliko elemenata koje bi bilo dobro da pri izboru lokacije imate na umu:

 • sigurnost kvarta
 • blizina vašeg posla ili najbliže škole/vrtića ako imate djecu
 • blizina bolnice (ali i liječnika opće prakse, zubara, ginekologa i dr.)
 • blizina javnog prijevoza ako ga koristite svakodnevno
 • ništa manje bitno nije ni provjeriti blizinu vaših omiljenih restorana, kazališta, kina, kafića i ostalih sadržaja koji su vam bitni i koje često posjećujete
Zapamtite: lokacija je jedina stavka koju nakon kupnje nekretnine nećete moći promijeniti. Zato na nju posebno pripazite pri odabiru vaše nove kuće. J

2. Detaljna provjera dokumentacije
Jedan od ključnih koraka prije kupnje kuće je i provjera čitave dokumentacije. Pri tome je bitno utvrditi je li kuća legalno izgrađena te jesu li svi vlasnički papiri uredni. Vlasničke papire možete zatražiti u gruntovnici, ali i besplatno pronaći putem weba. Svi detalji o kući i njezinom trenutačnom vlasniku dostupni su javno, i to u zemljišnoknjižnom izvatku.
Ako se sami ne želite upuštati u ovaj (za mnoge naporni korak), uvijek možete angažirati agenciju za nekretnine. U svakom slučaju, detaljnu provjeru dokumentacije nemojte smatrati nevažnom jer bi vas kasnije mogla stajati vremena, ali i novaca.

3. Provjera stanja kuće
Pri provjeri stanja nekretnine, toplo vam preporučujemo konzultiranje s građevinskim stručnjakom. Savjetovanje sa stručnjakom bitan je korak prije kupnje kuće i to iz nekoliko razloga. Dok obilazite kuću koja vam je zapela za oko vjerojatno nećete primijetiti skrivene mane koje bi vam kasnije mogle stvarati ogromne probleme. Najbitnije je da se koncentrirate na sljedeće:
 • stanje krova (provjera starosti, oštećenja i materijala krova)
 • stanje fasade
 • stanje dimnjaka
 • stanje prozora
 • stanje zidova (unutarnjih ali i vanjskih)
 • stanje električnih, plinskih i vodovodnih instalacija
 • stanje podruma (provjerite postoje li tragovi vlage ili curenja vode koja dovode do pojave plijesni ali i do ozbiljnih oštećenja)

Osim toga, bilo bi dobro „baciti oko“ i na susjedne parcele. Time možete steći dojam je li riječ o pretjerano vlažnom području, nalaze li se u neposrednoj blizini dalekovodi ili repetitori i slično.

4. Raspored prostorija i broj soba
Koliko soba želite imati u novoj kući? Je li vam dovoljna jedna kupaonica ili ste razmišljali o barem dvije? Je li vam potrebna veća kuhinja s otokom ili vam je to sporedna stavka? Ovo su samo neka od pitanja koje morate imati na umu pri razgledavanju nekretnina. Naravno, uvijek naknadno možete srušiti pokoji zid ili pregraditi dio postojeće prostorije. Ipak, to zahtjeva dodatna ulaganja. Upravo zato bismo vam toplo preporučili da si na papir zapišete odgovore na najvažnija pitanja koja se tiču rasporeda prostorija i broja soba. Tako ćete uštedjeti novac na (eventualnim) kasnijim renovacijama i koncentrirati se na razgledavanje nekretnina koje se uklapaju u vaš koncept željenog doma.

5. Cijena
Posljednja, ali i ključna stavka pri kupnji kuće je njezina cijena. Važno je da prije nego odlučite razgledati određene nekretnine odredite budžet kojim raspolažete. Naša preporuka je da se koncentrirate samo na one kuće koje su u granicama vašeg budgeta ili malo ispod njega. Pitate se zašto? Gotovo ćete uvijek određenu svotu novca morati odvojiti na renovacije ili barem sitnije korekcije kako bi kupljenu kuću pretvorili u vaš prostor za život. Ako na to ne računate i potrošite svu svotu na samu nekretninu mogli biste se naći u problemu. Osim toga, uvijek je dobro provjeriti cijene nekretnina slične veličine u istome kvartu. Time ćete se dodatno osigurati da plaćate realnu cijenu za svoju novu kuću.