30.09.2022

Investicija u nekretnine za turističko iznajmljivanje

Investicija u nekretnine za turističko iznajmljivanje

Tržište nekretninama u Hrvatskoj vrlo je popularno među investitorima budući da se upravo ulaganje u nekretnine u našoj državi već tradicionalno smatra jednim od najisplativijih i najsigurnijih. Ta se uvjerenja osobito odnose na ulaganja u nekretnine na području uz jadransku obalu zbog kontinuiranog razvoja turizma u Hrvatskoj.

S obzirom na nadolazeću inflaciju i očekivani daljnji porast cijena nekretnina, investitori koji već posluju u turističkoj industriji, ali i drugi investitori koji žele novac na svojim računima zaštititi od inflacije, odlučuju se na kupnju nekretnina s ciljem kratkoročnog iznajmljivanja. U ovom kratkom pregledu donosimo vam nekoliko važnih elemenata koje je potrebno uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o kupovanju nekretnina namijenjenih za korištenje u turizmu.


Prvo o čemu trebate razmisliti kad razmatrate mogućnost ulaganja u nekretninu za iznajmljivanje jest budžet, budući da o budžetu ovisi kako lokacija, tako i vrsta nekretnina koje ćete uzimati u obzir. Ako vaš budžet iznosi do sto tisuća eura, jedna od najboljih opcija za vas jest kupnja apartmana u novogradnji ili zgradi novijeg datuma izgradnje. Za takve apartmane obično nije potrebno veliko ulaganje u početne adaptacije i uređenje, oni već imaju privlačan raspored prostorija kakav vaši potencijalni gosti očekuju i opremljeni su novim instalacijama. Osim toga, dugoročno neće zahtijevati velika ulaganja u održavanje.

Ako je vaš budžet veći, možda je za vas dobra opcija kupnja kuće ili vile na moru. Takve nekretnine češće zahtijevaju adaptaciju i uređivanje, zbog čega je i početno ulaganje veće. Osim toga, ulaganja u održavanje kuća i vila često su veća od ulaganja u apartmane, budući da je potrebno održavati dvorišta, vrtove, bazene i slične dodatne sadržaje. Ipak, s obzirom na poželjnost vila za odmor na tržištu, one donose i veće prihode.

Osim vrste nekretnine, potrebno je dobro razmisliti i o lokaciji. Kao što je već dobro poznato, u poslovanju na tržištu nekretninama upravo je lokacija najbitnija stavka, a u turističkoj djelatnosti njezin značaj dodatno raste. Dobra lokacija ono je što jamči dugotrajni uspjeh vaše investicije. Izvrsna mikrolokacija za turističke nekretnine uključuje pogled na more, blizinu plaže te blizinu ostalih turističkih sadržaja kao što su ugostiteljski objekti i muzeji.

Osim toga, važno je naravno i u kojem se mjestu ili gradu nalazi nekretnina. U gradovima s vrlo razvijenom turističkom ponudom i velikim brojem noćenja početno ulaganje u nekretninu je veće, ali dugoročno je sigurnije s obzirom na potražnju na turističkom tržištu. Nekretnina na takvim lokacijama sve je manje, što je još jedan od faktora koji utječe na njihovu početnu visoku cijenu.
S druge strane, u mjestima i gradovima u kojima je turistička ponuda manje razvijena veća je i ponuda nekretnina. Apartmani i kuće na takvim lokacijama početno su nešto jeftiniji od nekretnina u turistički razvijenijim sredinama, ali zato su dugoročno u principu manje isplativi.

Prije investicije u nekretnine na lokacijama s manje razvijenom turističkom industrijom poželjno je proučiti na koji se način oblikuje budućnost mjesta. Ako prema projektima i ulaganjima koja se događaju u za sad nerazvijenim turističkim područjima možemo predvidjeti pozitivan trend u razvoju turističke industrije, investicija u nekretninu na takvoj lokaciji mogla bi biti izuzetno profitabilna.


Jedna od zanimljivijih lokacija za turističke nekretnine u posljednjih desetak godina postala je unutrašnjost Istre gdje investitori sve češće traže kuće i vile kojima ni gosti ne mogu odoljeti. Ono što je bitno uzeti u obzir kad razmatrate investiciju u nekretninu na toj lokaciji jest izgled nekretnine te zaokruženost njezine priče.

Drugim riječima, iskustvo je pokazalo da potencijalni gosti koji žele odsjesti u vili u istarskoj unutrašnjosti traže dizajnerske kuće, kuće kvalitetne i zanimljive arhitekture i bogatog sadržaja koji ih čini samodostatnima. Ti gosti u pravilu unajmljuju kuću na duže vrijeme od gostiju koji unajmljuju apartmane, ali isto tako traže „ono nešto“ što će im privući pogled i izazvati u njima želju da odsjednu baš u vašoj kući. Upravo zbog toga takve su investicije nešto ozbiljnije jer već u startu zahtijevaju intenzivnije konzultacije sa stručnjacima, ali isto tako mogu biti vrlo profitabilne.


Kad razmišljate o lokaciji vaše nove turističke nekretnine, osim što je potrebno uzeti u obzir koliko je pojedina lokacija privlačna potencijalnim gostima, neophodno je u računicu uključiti i mjesto vašeg stanovanja. Iako u našem društvu vlada mišljenje da je iznajmljivanje turističkog smještaja lagodan i bezbrižan posao koji ne zahtijeva puno truda, stvarnost je daleko od toga. Ako planirate osobno voditi veći dio posla, to će od vas zahtijevati češću prisutnost u vašoj novoj nekretnini, zbog čega ćete morati biti spremni na češća putovanja, a to može vrlo brzo postati naporno ako odaberete nekretninu daleko od svog mjesta stanovanja. Zato je često dobra ideja razmatrati prvenstveno nekretnine na onim lokacijama s kojima vaše mjesto stanovanja ima dobru prometnu povezanost.

S druge strane, ako još nemate nikakvoga iskustva u poslovima kratkoročnog turističkog iznajmljivanja, moguće je da ćete se na početku osjećati pomalo nesigurno. Kao što smo već ustanovili, turističko iznajmljivanje nije toliko lagodno kakvim se prikazuje u našem društvu. Zbog toga bismo vam preporučili da za početak svakako angažirate pomoć stručnjaka koja će vam zasigurno biti od koristi, osobito ako odaberete savršenu nekretninu čija je jedina mana udaljenost od vašeg mjesta stanovanja.

Usluge stručnjaka koje uključuju sve aspekte iznajmljivanja, od oglašavanja do čišćenja nekretnina i dočekivanja gostiju, izvrsna su opcija kako za početnike kojima se možda čini da nisu još naučili sve što trebaju znati o poslu, tako i za sve one koji nemaju vremena za samostalno vođenje svih poslova uključenih u iznajmljivanje. Ako se nakon ulaganja u svoju novu turističku nekretninu poželite obratiti stručnjaku za kratkoročno iznajmljivanje, Molo Longo vam svakako stoji na raspolaganju.


Kao što se pokazalo u ovom kratkom pregledu, investicija u nekretninu za turističko iznajmljivanje ima nekoliko važnih aspekata o kojima valja razmisliti. Svaki je investitor različit te stoga ne postoji jedna savršena formula za najbolje ulaganje koja bi odgovarala svima. Upravo zbog toga korisno je obratiti se stručnjacima koji će vam pomoći da pronađete najbolju opciju baš za vas, skrojenu prema vašim mogućnostima, potrebama i željama.

Ako želite investirati na tržištu nekretnina te su vas zainteresirale upravo nekretnine za kratkoročno iznajmljivanje, obratite se stručnjacima u Molo Longo agenciji za prodaju nekretnina koji će vam rado odgovoriti na sva pitanja i dileme te vam pomoći da pronađete nekretninu koja će vam savršeno odgovarati.