31.03.2023

5 najboljih trendova u uređenju interijera

5 najboljih trendova u uređenju interijera

Iako već duže vremena u uređenju interijera prevladava minimalistički, skandinavski stil, to se polako počinje mijenjati. Prednost sada imaju prirodni materijali, više se pazi na održivost, ali i personalizirane detalje. Tako ćemo sve češće viđati spoj kontrastnih boja, tekstura i uzoraka. Kako bismo vam olakšali osmišljavanje preuređenja vašeg doma, izdvojili smo top 5 najboljih trendova u uređenju interijera.

1. Održivost i prirodni materijali
Trend koji postaje sve popularniji odnosi se ne samo na održivost pri odabiru prirodnih materijala (drvo, kamen), već i lokalnih proizvođača za njihovu izradu. Kupci postaju osvješteniji te se više no ikad koncentriraju na kupnju visokokvalitetnog održivog namještaja domaće proizvodnje. Time se potiče rad malih obrta, a vi kao kupci dobit ćete unikatan i svevremenski komad namještaja. Iako će njegova cijena, naravno, biti viša, trajat će vam neusporedivo duže. A upravo je dugotrajnost jedna od najvećih prednosti radi koje se kupci odlučuju za održivo proizveden namještaj. Osim kod odabira samog namještaja, održivost je sve vidljivija i u dekoriranju. Tako na popularnosti dobivaju macramé ukrasi, vuneni tepisi i gobleni.

2. Newstalgia trend
Svi znamo što je nostalgija ali jeste li čuli za newstalgiju? Newstalgija je trend koji spaja tradicionalno i moderno stvarajući od svakog doma potpuno autentično mjesto. Ujedno, ovo postaje jedan od vodećih trendova u uređenju interijera. Namještaj je najčešće manjih dimenzija, a za vlasnike nosi i emotivno značenje. Tako u istom prostoru možete naići na staru bakinu komodu i moderan kauč čiji miks odiše posebnošću i daje unikatan pečat vašem stanu. Boje koje u ovom trendu prevladavaju su tople i nježne. Popularnost je (poput mnogih drugih) stekao u Skandinaviji, a neki od detalja koje povezujemo uz ovaj stil su stare ploče i gramofoni, posteri iz crno bijelih filmova i vintage pisaće mašine.

3. Otvoreni(ji) prostori
Nekoć je bio standard da su kuće i stanovi podijeljeni na veći broj manjih soba. No, je li to doista potrebno? Mi smatramo da nije. A čini se da se s nama slažu i najnoviji trendovi. Otvoreni i fluidni prostori postaju sve češći, a time se stvara i privid veće kvadrature doma. Open space prostori najčešće u potpunosti brišu granice između dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Vizualne podjele se tada mogu riješiti korištenjem različitih boja ili materijala. Na taj način, svaka će prostorija dobiti neki svoj, vlastiti štih kojim odiše. Isto tako, ako je potrebno, određeni dijelovi prostora mogu se naknadno pregraditi mobilnim pločama, zavjesama ili većim komadima namještaja.

4. Maksimalizam
Iako često možemo čuti rečenicu manje je više, kada govorimo o novim trendovima u uređenju interijera, trenutačno vlada onaj više je više. Nakon dugog perioda prevladavanja minimalizma, stvari su se preokrenule. Tako u fokus dolaze zidovi ukrašeni slikama različitih oblika i dimenzija, mnogobrojni detalji na policama i biljke koje ukrašavaju gotovo svaki prazan kutak prostorije. Ovaj stil nam se posebno sviđa jer dopušta kombiniranje nespojivog i potiče kreativnost. I da, ako se pitate je li vam potreban vintage globus ili svijećnjak koji vam je zapeo za oko na Hreliću, odgovor je da. Sigurni smo da će se savršeno uklopiti među ostale unikatne detalje kojima ste odlučili dati poseban pečat vašem domu.J

5. Biofilni dizajn
Definicija biofilnog dizajna podrazumijeva prisutnost prirodnih elemenata u ukrašavanju interijera. Osim estetskog, ima još jednu važnu ulogu. A ona uključuje potrebu za većom povezanošću s prirodom. Ako već ne možemo radni dan provesti na otvorenom, možemo dio prirode unijeti u urede i stanove, nije li tako? Upravo se na tome i bazira biofilni trend koji postaje sve važniji kada govorimo o uređenju prostora. Biofilni dizajn između ostalog podrazumijeva velike staklene stijene koje propuštaju mnogo dnevnog svjetla, puno različitih vrsta biljaka, cvijeće te vertikalne i krovne prozore.

Kako što ste mogli primijetiti, novi trendovi baziraju se na održivoj proizvodnji, prirodnim materijalima, šarenilu te kombinaciji luksuza i vintage predmeta. Samim time, domovi postaju unikatna mjesta koja odišu uspomenama. Pri njihovom uređenju, više nego ikad ranije možemo pokazati svu svoju kreativnost. Nama se to baš sviđa, a vama?