05.12.2022

5 savjeta za bezbolnu selidbu

5 savjeta za bezbolnu selidbu

„Hej, gdje mi je nestala četkica za zube?“
„U koju kutiju si ugurao moj sako?“
„Trebaju li nam stvarno sve ove vilice? Jao, pogledaj ovu krhotinu na tanjuru koji sam dobila od mame za vjenčanje!“


Postoji velika vjerojatnost da ćete upravo neka od ovih pitanja čuti tijekom selidbe, ako se dobro ne pripremite. Selidbom u novu kuću ili stan okrećete novi list u životu i zbog toga bi vam trebala ostati u sjećanju kao sretno iskustvo. Naravno, ako od nje ne stvorite bauk i time ju pretvorite u pravu noćnu moru. U ovom članku donosimo vam pet savjeta koji će vam pomoći da proces selidbe olakšate i kroz njega prođete bez suvišnog napora.

1. Isplanirajte selidbu

            Nemojte ništa započeti u posljednji čas, pa tako ni selidbu. Pripreme za selidbu treba isplanirati barem šest tjedana prije realizacije. Zapišite hodogram selidbe i pokušajte ga se držati. Prije nego što počnete pakirati sve potrebne stvari, razriješite potrebnu papirologiju poput odjave pretplata interneta i TV pristojbe te plaćanja računa. Potražite i tvrtke koje se profesionalno bave selidbama, a ako je potrebno, i tvrtke koje vam mogu pomoći u čišćenju prostora. Usporedite čimbenike poput cijene koju računaju za selidbu i tvrtkine udaljenosti od lokacije. Odlučite li se seliti bez pomoći profesionalaca, unaprijed skupite „ekipu“ koja će vam u tome pomoći te unajmite sva potrebna sredstva za prijevoz i prijenos stvari i namještaja (npr. kombi, kolica itd.). Unaprijed zapišite i listu materijala (kutija, ljepljive vrpce, naljepnice, folije, itd.) koji će vam biti potrebni za pakiranje.

2. Riješite se nepotrebnih stvari

            Kako kutije ne biste punili „do samog vrha“, odvojite nepotrebne stvari od onih koje su vam potrebne. Raščistite sav prostor od odjeće i obuće koju više ne nosite, knjiga koje već godinama niste taknuli, oštećenog posuđa i sličnih stvari koje ste kroz godine sakupili, a više vam ne trebaju. Sve lijepo sortirajte i poklonite u lokalnoj grupi za poklanjanje ili pak odvezite na reciklažno dvorište. Također, odvojite potrepštine koje će vam biti prijeko potrebne u prvih par dana nakon selidbe, poput četkica za zube, toaletnog papira, lijekova i mobitela. Važne dokumente, poput osobnih iskaznica i ostalih potvrda, također odvojite u zasebnu kutiju kako ih ne biste pomiješali s ostalim stvarima ili u najgorem slučaju, izgubili.

3. Odaberite pravilne kutije i materijale

            Prije svega, vjerojatno ćete trebati odlučiti kako zbrinuti svoje stvari. Možete birati između papirnatih ili plastičnih kutija. Obje vrste kutija imaju svoje dobre i loše strane. Dobra stvar u vezi s papirnatim kutijama je to što su jeftinije, lakše ih je nabaviti, skladištiti te na kraju krajeva, lakše ih je zbrinuti i odložiti. S druge strane, mogu se lakše raspasti, zgnječiti te je potrebno više dodatnih materijala poput ljepljive vrpce da ostanu zatvorenima. Plastične kutije, pak, koliko god skuplje bile, čvršće su, možete ih koristiti više puta te je većina prozirna, tako da možete vidjeti što ste točno spremili u njih. Ipak, teže su i ne mogu se tako lako zbrinuti. Osim kutija, trebat će vam stvari poput ljepljive vrpce, papira, folije, vreća za smeće i naljepnica.

4. Pravilno pakirajte

            Velike predmete poput  hladnjaka, madraca, zrcala i sličnog, odvojite od manjih predmeta te ih omotajte plastičnom folijom da spriječite oštećenja. Veći namještaj, naravno, razmontirajte na manje dijelove radi lakšeg skladištenja u prijevozna sredstva. Folije i papirnate omote također bi bilo pametno koristiti za krhke stvari poput šalica i tanjura. Ako ih ne možete kupiti, uvijek možete koristiti plahte ili ručnike. Ako ih ne koristite za omatanje, ručnike i plahte odvojite s dekama i plišanim igračkama u vreće za smeće. Teže stvari uvijek stavite na dno kutija, a lakše stvari stavite na vrh. Pomoći će vam ako i teže stvari poput knjiga pospremite u kovčege na kotačićima da ih lakše prenosite. Nemojte ostavljati ni previše praznog prostora u kutijama. Najmanje stvari, poput vijaka, matica i kablova, također odvojite te ih pospremite u manje plastične vrećice da biste ih kasnije lakše našli. Nakon toga, sve kutije pravilno organizirajte.

5. Organiziranje kutija i vrećica

            Ovdje će vam dobro doći naljepnice i markeri. Načelno, stvari iz istih soba pokušajte razdijeliti u  kutije koje ćete označiti markerima istih boja te istim riječima ili znakovima. Pokušajte to učiniti što detaljnije. Na primjer, posebno označite tanjure od vilica, noževa i žlica te od ostalih kuhinjskih potrepština i aparata da ih brže smjestite na njihovo mjesto u novom prostoru.
Na kraju, krenite u selidbu s pozitivnim stavom i pokušajte čim više uživati u cijelom procesu! Neka vam bude sa srećom!